Article - Diary in designing Power Supply

Secara amnya, power supply adalah suatu alat yang membekalkan voltage dan current kepada projek elektronik. Projek power supply juga adalah projek yang paling digemari oleh saya kerana ianya tidak pernah habis dan ianya projek basic, diketahui ramai. Gambar gambar di bawah adalah diari saya di dalam bermain dengan projek power supply.
Diari #1, Sedang melakukan rough analysis dan calculation maximum power, saiz heatsink dan beberapa paremeter basic lain yang perlu diketahui. Building a power supply is easy, but design a power supply with proper documentation is really though. Masa phase ini pun dah terasa susah kerana apa yang dipelajari di dalam electronic 1, 2 dan 3 perlu diaplikasikan ke dalam analysis power supply ini.
Diari #2 Done with pensil analysis. Now computer analysis. It’s kind of interesting. Bila kita boleh lihat AC signal, ripple dan pelbagai lagi. Saya menggunakan software ORCAD dalam melakukan analysis power supply saya. Secara amnya, orcad tidaklah user friendly dan tidak sesuai bagi beginner yang baru menceburkan diri dalam dunia elektronik. But, ianya satu software yang sangat bagus untuk melakukan calculation atau analysis dengan detail. Take a time to learn to use it but it worth a lot.
Diari #3 After done with analysis, move next to schematic and PCB design. Dan saya terus gemar untuk menggunakan perisian dari ORCAD. Yup, basically it is not user friendly, but it worth learning it. Satu software yang comprehensive.
Diari #4 Producing 1st Prototype, I was too happy. Haha. Tapi malanngnya it’s not functioning. My bad. Mungkin disebabkan terlalu gopoh. And saya terlalu malas untuk troubleshoot nya pada masa itu. Apa yang ada dalam fikiran saya pada masa tu. I make another one.
Diari #5 Producing 2nd Prototype, It’s run. Double happy. Tetapi sedikit failure, the heatsink are too small. Cepat panas.
Diari #6 Producing final prototype to be tested, lastly, power supply are being tested. Final design with 1 variable output and 4 fixed output.

Sangat seronok membuat projek power supply ini. Banyak perkara yang dipelajari di university dulu boleh diapply di dalam projek ini. Lastly, all is well. Happy goodnitez to all.

-Sabtu, 1.31am-

No comments:

Post a Comment