Article - First Friend for Every Electronic Hobbyist

A multimeter. Kawan pertama untuk sesiapa yang ber”electronic”. Agak janggal kalau seseorang yang belajar a practical electronic, yang belajar a practical electrical untuk tidak mempunyai multimeter, untuk tidak tahu menggunakan multimeter. PELIK kerana Ia nya seperti engineer tanpa calculator, budak sekolah tanpa pensil atau admin team tanpa sebarang computer riba.

Teringin ingin ber Electronic Hobbyist. First thing you need to have is a multimeter. Kenapa? Perumpamaanya, anda tak tahu main badminton, beli raket dulu, barulah anda ada semangat untuk pergi ke court bermain. Kalau tak pun, anda akan cuba pelan pelan dulu main dalam bilik dengan dinding rumah =)
Begitulah juga electronic hobbyist, start first with buying your own multimeter, then your curiosity will guide you untuk mendalami applied electronic. Bagi electronic hobbyist yang baru nak bermula, ini tip tentang multimeter. What function will you used for starting? Check voltage, check resistor, dan check continuity. Believe me, tiga ni dah cukup untuk yang baru start.
Check voltage. Untuk electronic, DC voltage sudah mencukupi, tetapi untuk electrical, anda perlukan AC jugak. Tapi kalau anda bermain dengan AC, make sure beli multimeter berjenama sikit, sebabnya mereka pentingkan safety. Playing with AC, safety first.
Check resistor. Ramai orang sudah lupa cara membaca colour code resistor. That why this feature is very very needed. =D
Auto range. Make sure kalau boleh, feature ni pun ada. Manual range, secara peribadinya, saya tak suka, amat menyusahkan.
Lastly, checking the continuity. Fungsi yang amat diperlukan dan antara paling penting di dalam electronic hobbyist. Electronic dan troubleshoothing memang tak dapat dipisahkan. Dan continuity check amat diperlukan dalam proses troubleshooting.

Kalau tak ada duit sangat nak start electronic hobbyist, you can start buying multimeter yang ada feature ini. 3+1 = 4. Kalau dah ada empat feature ini, check voltage, check resistor, check continuity dan auto range, then buy one your own multimeter. Start you engine in applied electronic =)
 

No comments:

Post a Comment