Article - Electronic as Hobby

For me, I’m choosing electronic as a hobby. Electronic adalah satu bidang yang sangat luas. Bermulalah dari proses membuat IC sehinggalah kepada teknologi angkasa lepas. Tetapi bagaimana elektronik itu boleh menjadi hobi? Adakah ia menyeronokkan?
Gambar gambar di atas adalah antara barang barang yang gemar digunakan oleh mereka yang menjadikan electronic as a hobby. Hobby bukanlah sesuatu yang menyusahkan, men tensionkan. Oleh itu, kebanyakkan hobbyist memilih board board yang telah siap untuk digunakan. For me, I mix both, the hobby and education. Kenapa? Sebabnya kerana saya berada di dalam bidang electronic itu sendiri. Electronic Hobby mengajar saya technical skill in theory. Huh. Secara amnya begitulah.
The things that I learn in textbook. Them all seem interesting. Kebanyakkan orang hanya akan berhenti di phase textbook. Tetapi bagi kami hobbyist elektronik, circuit circuit di dalam textbook yang mampu kami bina atau realisasikannya, kami akan cuba untuk membinanya. Bermula dengan circuit circuit yang simple, sehinggalah circuit circuit yang complex.

Electronic as a hobby, some fikir ianya pelik, some fikir ianya susah tanpa mencuba dahulu. Dan yang di luar pengkhukhusan elektronik, mungkin menggelakkan hobby ini kerana terasa pelik bagi mereka. For me, i’m do what I like.
-Sabtu, 10.05PM-

No comments:

Post a Comment