Article - Explore Practical Electronic, Start Building Your First

University do teach you theory side. If you are lucky enough, you will get a lecturer and subject that allow you to do hands-on project. A group of 3 or 4 to do a project, a practical project of an electronic. A group project is good because it did teach you to work together. But most of the time, the work or task will be separate. 1 person will do the technical part, and the other three will do the copy paste report part :-D

Ok.. Done with english. Start to write in Malay rojak sikit dengan english ;-)

Believe me, practical electronic is interesting.

How to start? Banyak ka duit nak guna? Of course banyak ;-) but there is a trick :-D

1st Step
Start to buy your own tools. Buy the cheap one. Sebab baru nak start. Saya dulu mula dengan beli sikit sikit barang seperti solder iron, sucker, muncung tirus, cutter, breadboard, jumper wire sikit, dan timah sikit.
Anddd not to forget. Any beg terpakai dekat rumah untuk simpan semua tools yang dibeli :-D

2nd Step
Go to internet. Start find some book or tutorial. Saya dulu masa mula mula start, saya download buku 123 PIC Microcontroller Experiments for the Evil Genius by Myke Predko. Dari situ, saya mula lah buat board saya sendiri macam gambar dekat bawah ni (3 years ago, sekarang 2014) dan cuba untuk buat semua example dari buku tu. That an old book, dah tak beberapa sesuai untuk budak budak sekarang :-D 3 years consider old, adoii, lajunya nak kata perkembangan elektronik ni.
3rd Step
Buang perasaan takut anda dengan elektrik :-D of course lah buang perasaan takut tu dengan ilmu. Build electronic power type circuit. Circuit AC to DC converter ker, inverter ker dan banyak lagi, From there, anda akan bermain dengan AC, komponen meletoopp, spark akibat short dan bnyak lagi.
Seriusly, you will learn a lot. Component meletop, anda akan tertanya tanya mengapa dan mencari jawapannya.
4th Step
Masa pon akan berlalu dengan cepat, tanpa anda sedari, minat dalam elektronik dengan diri anda pon dah sebati. Dan pada masa itu pon, anda sudah boleh buat banyak benda, dah berani tukar mentol lampu rumah, kalau circuit breaker rumah ter break ka, dah tak rasa takut nak pi jenguk apa yang problem :-D dan bnyak lagi. Now the 4th step, you are in your own world :-D

5th Step
Berbakti pada masyarakat and find some gaji lebih untuk make your own self hepi :-D Setelah 3 hingga 4 tahun bermain dengan hand-on setiap minggu, anda tidak lagi acuh tah acuk dengan elektronik. Help community around you, make their life better with electronic with minimal upah.

Now, you are in your own world :-D

No comments:

Post a Comment